Orari i shërbimeve : E Hëne-E Dielë (8.00 - 18.00)

mobile-iconPer me shume informacion + 355 (0)69 3381880
info@ndihmaplus.com

7 tradita pastrimi nga e gjithë bota

7 tradita pastrimi nga e gjithë bota 14 Sep

Njerëz nga e gjithë bota pastrojnë shtëpitë e tyre në mënyrë konstante, por kanë edhe disa rituale që i konsiderojnë si tradicionale. Pastrimi i pranverës  për shembull, është një traditë në fetë si Krishtërimi dhe Judaizmi, dhe është pjesë e festave kulturore kombëtare në vende të ndryshme si Kina, Guatemala dhe Irani.

Më poshtë ju prezantojmë disa nga traditat më të veçanta të pastrimit nga kultura dhe besime të ndryshme.

  1. Pastrimi në traditën e krishterë

Krishtërimi ka traditat e veta të pastrimit. E Marta e Shenjtë, e njohur gjithashtu si Mardi Gras (“E Marta e Shëndoshë”) ose dita e petullave, është data në të cilën të gjitha ushqimet e tunduese hiqen nga shtëpia para Kreshmës. Për të parandaluar mbeturinat, sheqeri dekadent, gjalpi, vezët dhe ushqime të tjera të pasura konsumohen, kështu që ato nuk janë tundim gjatë kohëve të kreshmës. Të krishterët ortodoksë grekë gjithashtu pastrojnë shtëpitë e tyre një javë para Kreshmës në mënyrë që gjithçka të shkëlqejë.

  1. Pastrimi i shtëpisë për Pashkë

Në zakonet hebraike, Pashka është festa që feston lirinë e izraelitëve nga skllavëria. Gjatë Pashkëve produktet e tharmuara, të tilla si buka e ardhur, janë të ndaluara. Këto produkte njihen si chametz dhe abstenimi prej tyre u kujton hebrenjve se izraelitët u çliruan nga skllavëria dhe ikën nga Egjipti pa pasur kohë për bukën e tyre të tharmuar.

Chametz nënkupton ushqimet e bëra nga një nga pesë kokrrat që rriten kur lihen në ujë. Sipas zakonit, edhe pluhuri i miellit mund të bëhet chametz nëse përzihet me ujë, dhe kuzhinat tradicionale kishin shumë pluhur mielli. Para Pashkës, njerëzit pastrojnë shtëpitë e tyre për të hequr çdo pikë pluhuri. Pastrimi pasohet nga një ritual me lutje për të mohuar çdo papstërti fizike dhe shpirtërore

  1. Pastrimi në Vitin e Ri Kinez

Vitet kineze ndjekin një kalendar hënor, kështu që në varësi të hënës, viti i ri mund të festohet në çdo kohë midis fundit të janarit dhe fillimit të shkurtit. Dita e parë e Vitit të Ri Hënor është gjithashtu dita e parë zyrtare e pranverës. Sipas zakonit, pastrimi i shtëpisë në ditën e fundit të vitit e pastron atë nga fat i keq dhe fton fat të mirë në vitin që vjen. Ndërkohë që njerëzit nuk lahen  gjatë javës së parë të vitit të ri kinez, pasi mendohet se kështu largojnë fatin e mirë.

  1. Pastrimi tajlandez për Songkran

Tajlanda feston Vitin e Ri në Prill me një festival të quajtur Songkran, një festë kombëtare dy-ditore. Çdo rajon feston festën me rituale të ndryshme, por në rajonin qendror, njerëzit festojnë duke pastruar shtëpitë e tyre. Pastrimi jo vetëm që përfshinë  ajrosjen  dhe larjen e  shtëpive; por shpesh uji i përzier me barishte dhe aromatik hidhet në imazhe ose statuja të Budës për të sjellë bekime dhe fat të mirë.

Uji që del jashtë imazheve mblidhet dhe derdhet mbi murgjit dhe pleqtë si një bekim shtesë, dhe uji është ende një pjesë e madhe e festimeve të Songkran në të gjithë Tajlandën. Në kryeqytetin Bangkok, stacionet janë të mbushura me ujë dhe kova, dhe i gjithë qyteti angazhohet në një ritual festimi me ujë .

  1. Ritualet e pastrimit në Lindjen e Mesme

Festa e Vitit të Ri Persik, e njohur si Novruz, simbolizon kohën për t’i dhënë shtëpisë tuaj një pastrim të thellë në shumë kultura në Lindjen e Mesme, Azinë Qendrore, Kaukazin dhe Ballkan. “Shkundja e shtëpisë”, siç njihet, kryhet para ndërrimit të viteve.

Përveç pastrimit të të gjithë shtëpisë, brenda dhe jashtë, shtëpitë shpesh rilyehen dhe dekorohen, dhe  zbukurohen me lule të tilla si trëndafilat dhe jasemin. Shtëpitë gjithashtu mund të zbukurohen me simbole të tilla si peshq, yje, flutura dhe zogj. Ceremonitë e pastrimit, edhe në këtë rast, kanë për qëllim të sjellin fat të mirë në vitin e ardhshëm.

  1. Ritualet e pastrimit në Guatemalë

Festivali dramatik “djegia e djallit i mbajtur në Guatemalë çdo vit i ka rrënjët në traditën katolike romake. Një ditë para festës së Konceptimit të Papërlyer, në Guatemalë djegin një shëmbëlltyrë djalli, për t’i hapur rrugën Marisë.

Përveç figurave simbolike, ata gjithashtu djegin plehrat dhe pastrojnë shtëpitë e tyre, përpara festës së shenjtë. Tradita e djegies së plehrave erdhi sepse të pasurit varnin fenerë jashtë shtëpive të tyre para festës. Të varfërit, të paaftë për të përballuar dekorime të tilla, digjnin mbeturinat, dhe prej aty praktika u rrit. Sot, shtëpitë fshihen dhe plehrat pastrohen kështu që djalli nuk ka vend ku të fshihet dhe shtëpia është pastruar si fizikisht dhe nga ana simbolike.

  1. Hiqni këpucët para se të hyni në ambiente të mbyllura

Jo të gjitha qasjet tradicionale të pastrimit lidhen me një festë të veçantë fetare ose kulturore. Në shumë vende, është e sjellshme të hiqni këpucët brenda shtëpisë. Në pjesën më të madhe të Evropës veriore dhe lindore ose Ballkanit, shumicës së Azisë dhe botës arabe, heqja e këpucëve nga jashtë për  brenda konsiderohet normë, madje edhe si mysafir në shtëpinë e dikujt tjetër.

Nuk keni pse të shikoni larg për të gjetur rrënjët e kësaj tradite. Në rajonet ku toka është veçanërisht e prirur për të qenë me rërë, pluhur dhe me baltë, ka të ngjarë të bëjë  pis qilimin e bukur të mikut tuaj, shpesh është zakon të hiqni këpucët kur ju shkoni për vizitë. Në Japoni, konsideroheni të  sjellshëm  nëse hiqni këpucët edhe në shkolla, vende pune dhe disa restorante. Në shumicën e rasteve, mysafirëve u ofrohen pantofla për t’u veshur , dhe një grup i veçantë pantoflash për t’u përdorur vetëm në banjo. Higjiena është rrënja e kësaj tradite, duke mbajtur papastërtitë e jashtme nga gjurmimi brenda dhe mikrobet e banjës larg pjesës tjetër të shtëpisë.

Shumë ndërtesa fetare gjithashtu ndalojnë veshjen e këpucëve brenda, përfshirë xhamitë dhe tempujt hindu dhe budistë. Të ecësh zbathur është një shenjë përulësie në shumicën e feve, përfshirë Krishterimin, dhe heqja e këpucëve në ndërtesat e shenjta konsiderohet si shenjë respekti. Sidoqoftë, në shumë kultura perëndimore këmbët e zhveshura ishin të lidhura fort me varfërinë, dhe tradita e heqjes së këpucëve para se të hynit në një shtëpi apo ndërtesë fetare nuk ishte e vërtetë.