Orari i shërbimeve : E Hëne-E Dielë (8.00 - 18.00)

mobile-iconPer me shume informacion + 355 (0)69 3381880
info@ndihmaplus.com

Shkenca thotë se punët e shtëpisë, të bëjn të ndjehesh shumë më mirë

Shkenca thotë se punët e shtëpisë, të bëjn të ndjehesh shumë më mirë 20 Sep

Kujdesi për shtëpinë mund të jetë një detyrë e përjetuar si një imponim ose përkundrazi si një zgjedhje shpërblyese; diferenca varet pothuajse ekskluzivisht nga mënyra se si jetohet ky detyrim.

Detyrat shtëpiake përfshijnë procese të ndryshme, që nga larja e enëve, ngarkimi i lavatriçes, nderja e rrobave tek hekurosja si dhe sigurisht pastrimi.

Në ditët e sotme ka shumë ndihma që mund të ketë një amvise, të cilat, ofrojnë mbështetje të vlefshme duke shpejtuar kohën ( shërbime pastrimi me Ndihma Plus ).

Por sipas disa kërkimeve shkencore, për të mbajtur veten në formë perfekte, nuk ka asgjë më të mirë sesa të bëni punët e shtëpisë çdo ditë, të alternoni hekurosjen me pastrimin ose të gërshetoni punën me sistemimin e  dollapeve me gatimin.

Edhe pse mund të duket një paradoks, kjo deklaratë përmban një sasi të caktuar të së vërtetës në atë se ushtrimi fizik të cilit i nënshtrohen muskujt gjatë punëve të shtëpisë është i të njëjtës rëndësi me ushtrimet që mund të realizoni në palestër.

Këto janë padyshim aktivitete “të lehta”, të cilat e përfshijnë trupin në mënyrë të moderuar, duke i lejuar muskujve të pushojnë herë pas here dhe të mos konsumojë shumë energji. Kujdesi për familjen nënkupton një pjesëmarrje emocionale shumë domethënëse, e cila nga një këndvështrim i caktuar gjithashtu justifikon përpjekjen e kërkuar për të kryer punë që nuk janë gjithmonë të dëshiruara.

Sipas studiuesve nga Universiteti Shtetëror i Floridës, është sfera psiko-emocionale ajo që është më e përfshirë.

Studimi evropian

Në Evropë, Kolegji Universitar i Londrës ka ekzaminuar rreth 20.000 njerëz, nga të cilët 3200 vuajnë nga probleme të rënda të stresit dhe ankthit. Në këtë kampion, studiuesit testuan një % të subjekteve të të dy gjinive që kryenin disa detyra shtëpiake për të paktën 30 minuta në ditë. Rezultatet e këtij hetimi shkencor konfirmuan ato të universitetit amerikan, duke theksuar sesi ankthi, stresi dhe fenomenet depresive zbuten në mënyrë drastike kur subjektet janë të zënë duke u kujdesur për shtëpinë.

Sipas ekspertëve, arsyet qëndrojnë në faktin se shtëpia është një strehë dhe një vend i sigurt për të gjetur qetësi në rast vështirësie dhe për këtë arsye fakti i pastrimit dhe vendosjes së tij në rregull merr një rol çlirues dhe pothuajse terapeutik.

Bazuar në rezultatet e marra, hulumtimi konfirmoi një rritje të jetëgjatësisë së barabartë me 12%, e cila mund të rritet deri në 39% duke inkurajuar rritjen e  kohës  dedikuar punëve të shtëpisë. Sipas shkencëtarëve të studimit efektet e dobishme që rrjedhin nga aktivitetet i pastrimit në shtëpi kanë të bëjnë me një ulje  të qartë të sintezës së neurotransmetuesve të lidhur me stresin dhe një forcim të sistemit imunitar.

Kujdesi për shtëpinë kryen një funksion terapeutik

Sipas një sondazhi tjetër të kryer në Universitetin i Kanadasë dhe botuar në The Lancet, pastrimi i shtëpisë çdo ditë ka efekte terapeutike të ngjashme pjesërisht me ato të terapive psikologjike. Këto rezultate varen nga vëzhgimi i 130,000 njerëzve të të dy gjinive, të moshës midis 35 dhe 70 vjeç, të monitoruar për 7 vjet.

Përfundimet e studimit shkencor konfirmuan se kryerja e punëve të shtëpisë për rreth 30 minuta në ditë zvogëlon rrezikun e sëmundjeve që prekin sistemin kardiovaskular me 20%. Ky rezultat duket se varet nga stërvitja fizike që vjen nga kryerja e punëve të shtëpisë, roli i të cilave varet nga shumëllojshmëria e detyrave të kërkuara për tu kryer. Aktiviteti fizik përmirëson jo vetëm funksionin qarkullues dhe kardiak, por edhe atë respirator, duke rritur oksigjenimin e indeve dhe për këtë arsye metabolizmin e përgjithshëm.

Amvisat e analizuara treguan përqindje më të larta të endorfinës në gjak; këto substanca, të quajtura hormone lumturie, ndihmojnë në përmirësimin e humorit dhe për këtë arsye mirëqenien psikologjike të personit. Prandaj, edhe një herë, efekti përfitues i punëve të shtëpisë është konfirmuar jo vetëm në aspektin organik, por edhe në ato emocionale.

Studimi norvegjez

Një punë tjetër shkencore u krye nga Shkolla Norvegjeze e Shkencave në Oslo, në një kampion prej 30.000 të rriturve të të dy gjinive, të monitoruara gjatë aktiviteteve të tyre shtëpiake. Pjesëmarrësit u ndoqën për gjashtë vjet dhe konfirmuan se më aktivët treguan një ulje prej 66% të rrezikut të vdekjes.

Kjo dëshmi shkencore mund të lidhet me rrezikun e një jete sedentare, e konfirmuar edhe nga fakti se ulja për mbi tetë orë në ditë dyfishon rrezikun e vdekjes së parakohshme. Ky vëzhgim ishte veçanërisht i dobishëm për të gjithë individët, profesioni i të cilëve i detyron ata të ulen për tetë orë në zyrë. Për ta, si për shumë të tjerë, do të ishte e këshillueshme që të bënin disa punë shtëpiake kur të ktheheshin në shtëpi, vetëm për të riaktivizuar metabolizmin e tyre dhe për të përmirësuar mirëqenien psikosomatike.

Prandaj, programimi  i të paktën 1 ore  në ditë për punët e shtëpisë është i mirë për shëndetin tuaj dhe zvogëlon rrezikun e vdekjes.

 

Burimi : https://bit.ly/3CuCVMI