Orari i shërbimeve : E Hëne-E Dielë (8.00 - 18.00)

mobile-iconPer me shume informacion + 355 (0)69 3381880
info@ndihmaplus.com

10 mënyra për të motivuar fëmijën tuaj

10 mënyra për të motivuar fëmijën tuaj 4 Nov

Si prind, ju jeni tifozi dhe nxitësi më i madh i fëmijës suaj. Ata shikojnë drejt jush dhe kërkojnë drejtim nga ju. Është detyra juaj të motivoni fëmijën tuaj në jetë dhe ta ndihmoni atë kur ka nevojë. Qoftë shkolla, sporti apo hobi, motivojini ata të jenë më të mirët që mund të jenë. Këtu janë 10 mënyra për të motivuar fëmijën tuaj.

1. Vendosni objektiva
Kërkojuni atyre të bëjnë një listë të qëllimeve afatshkurtra dhe një me objektiva afatgjatë. Sigurohuni që qëllimet janë të arritshme, por kërkojnë përpjekje për t’u arritur.

2. Festoni Arritjet

Kur fëmija juaj i përmbush qëllimet e tij, bëjini të ditur se jeni krenarë për ta. Festoni këto gjëra së bashku. Në disa raste, shpërblejeni fëmijën tuaj për punën e palodhur.

3. Bëjini gjërat konkurruese
Inkurajoni konkurrencën e shëndetshme. Bëj brohoritje për fëmijën tuaj për të mundur një tjetër vrapues në një garë ose për të marrë në shtëpi trofeun nga një olimpiadë. Bëni konkurrencë për pozitivitetin dhe forcën në lidhje me fëmijën tuaj dhe kurrë për negativitetin dhe dobësinë ndaj konkurrentit.

4. Jepuni kurajo
Lëreni fëmijën tuaj të dijë se ju besoni tek ata. Tregojuni atyre se sa mirë do të ecin përpara. Hidhni poshtë çdo dyshim për veten ose frikë që mund të kenë.

5. Tregoni interes

Mësoni për interesat e fëmijës suaj. Flisni me fëmijën tuaj për to dhe dëgjoni me kujdes. Kjo do t’u tregojë fëmijëve tuaj se ju kujdeseni dhe se ata janë të lirë të flasin me ju për interesat e tyre.

6. Zbuloni pasionin

Inkurajoni fëmijët tuaj të zbulojnë se për çfarë janë të pasionuar. Mund të duhen disa përpjekje gjatë rrugës. Mbështetini ata në udhëtimin e tyre drejt pasionit dhe nxitini të vazhdojnë derisa të zbulojnë se çfarë është.

7. Qëndroni pozitiv
Mbani një këndvështrim pozitiv dhe optimist për fëmijët tuaj. Nëse ata shohin frikë ose dyshim në sytë tuaj, atëherë ka të ngjarë të humbasin vetëbesimin. Duke pasur një qasje pozitive do të lehtësojë të gjithë pikëpamjen e tyre ndaj një situate.

8. Presioni i bashkëmoshatarëve
Herë pas here, një presion i vogël i bashkëmoshatarëve nuk është gjë e keqe. Mund t’i shtyjë fëmijët tuaj të bëjnë më mirë në shkollë ose në një sport, sepse duan të vazhdojnë me miqtë e tyre. Megjithatë, shikoni kur stresi i presionit të bashkëmoshatarëve fillon të bëhet i tepërt.

9. Bëni një plan
Për të arritur qëllimet, ju duhet një plan. Ndihmoni fëmijët tuaj të krijojnë një strategji për të arritur qëllimet e tyre. Bëni një plan hap pas hapi për t’i arritur ato.

10. Ngacmojini ata
Ngacmoni fëmijët tuaj për qëllimet dhe ambiciet e tyre. Tregoni se jeni të emocionuar edhe për ta. Energjia pozitive dhe adrenalina do t’i shtyjnë ata të vazhdojnë punën e tyre të palodhur dhe të jenë të lumtur me përpjekjet e tyre.